Koken met QoQo

In 2023 was het zeven jaar geleden dat de Bredase kunstenaar en oud-ateliergenoot van DeLOODS Roel QoQo (1951 – 2016) overleed. Een retrospectief pastte niet bij zijn kunstenaarsschap maar hij zag zijn werk en ideeën wel graag doorleven. Daarom organiseerde Kunstenaarsinitiatief DeLOODS van 26 november tot en met 17 december 2023 een tentoonstelling waarin een greep uit het oeuvre van QoQo smakelijk opgediend werd in combinatie met werken van kunstenaars Tessa Biemans, Ian Skirvin en Ramon de Gier.

Roel QoQo (Horemans) was een veelzijdige en eigenzinnige Bredase kunstenaar. Hij studeerde aan kunstacademie St. Joost in Breda en aan de Vrij Academie (Psychopolis) in Den Haag. Van 1993 tot 2016 huurde hij een atelier in het pand van DeLOODS in Breda.

QoQo was een enorme verzamelaar en werkte in veel verschillende mediums waaronder schilderen, tekenen, ruimtelijk werk, grafiek, installatie, video en performance. Hij was een romanticus en laveerde in zijn werk tussen absurdistische en serieuze onderwerpen zoals bijvoorbeeld de oorlog in Irak.
QoQo liet zichzelf graag zien met een bolhoed waarin een pollepel was gestoken. Hij kookte met plezier voor grote groepen mensen en was van begin jaren ‘90 tot aan 2000 de vaste kok voor de Fabriek in Eindhoven en gastkok bij Café de Boulevard.

Indianapolis

Zijn werk Indianapolis, genoemd naar het racecircuit in de Verenigde Saten, is opgenomen in de Stadscollectie Breda. Hiervoor liet QoQo bij Bakkerij Welten in Breda op eigen recept broodjes bakken die hij voorzag van wieltjes. Op zijn verzoek reisden deze broodjes met vrienden, collega’s, en kennissen de hele wereld over. De reizen van de broodjes en correspondentie documenteerde hij nauwkeurig en maken onderdeel uit van dit werk.

Vanaf 1989 tot 2000 werkte QoQo samen met Remco Schultheiss, met wie hij grootschalige miniatuurwerelden bouwde. Als ze exposeerden nodigden ze altijd andere kunstenaars uit.  Zo runden ze samen MOSA – Museum Of Small Art – een reizend miniatuurmuseum waarin kunstenaars hun werk konden laten zien.

In 2000 kreeg QoQo een dwarslaesie die het hem onmogelijk maakte om nog langer in zijn atelier te werken. Thuis bleef hij onvermoeibaar doorwerken tot zijn overlijden in 2016 aan projecten over de oorlog in Irak en Syrie. Zijn laatste werk L’art est declaré, een foto van zichzelf in rolstoel met bestralingsmasker, maakte hij vier weken voor zijn dood.

Koken

DeLOODS vroeg drie kunstenaars te reageren op het werk van Roel QoQo. De keuze voor Tessa Biemans, Ian Skirvin en Ramon de Gier kwam op een associatieve manier tot stand met het werk van QoQo in gedachten. Biemans schildert, tekent, en werkt met film en tekst. Haar werk combineert het alledaagse met een sprookjesachtige noot, met een naar het naïeve neigend perspectief van optimisme. Skirvin maakt zijn werk vanuit een fascinatie voor het verborgene of ongewenste. Het aangaan van situaties die je normaal gesproken niet tegenkomt, laat staan ​​voorstelt, vormt de basis van hoe hij zijn werk vormgeeft en wil dat het publiek het waarneemt. In de performances, installaties, attributen en digitale collages van De Gier krijgt het disfunctionele en afgedankte een liefdevolle plaats. Hij heeft een grote voorliefde voor het poëtische en het absurde.

Ramon de Gier – performance